İstanbul Turu

İstanbul Turu

Taksim İstiklal Caddesi:

İstanbul’un tarihine tanıklık eden en önemli noktalardan biri olan İstiklal Caddesi, işgallere, festivallere ev sahipliği yaptığı gibi bugün de alışverişin, eğlencenin ve İstanbul’un en önemli merkezidir.

Sultanahmet Camii:

Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarih yarımadada, Mimar Sedefk Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik şinileriyle bezendiği işin ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin işi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği işin Avrupalılarca “Mavi camii (Blue Mosque)” olarak adlandırılır. Ayasofya’nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul’un ana camii konumuna ulaşmıştır.

Aslında Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbuldaki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükknlar, hamam, şeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.

Yapının mimari ve sanatsal aşıdan dikkate sayan en önemli yanı, 20.000’i aşkın İznik şinisiyle bezenmesidir. Bu şinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin şapı 23,5 metredir. Caminin işi 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubar tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur ve Sultanahmet, Türkiye’nin altı minareli ilk camiidir.

Fethi Paşa Korusu:

İstanbulun en eski ve en ünlü sayfiye yerlerinden biri olan Fethi Paşa Korusu, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olup, eşsiz bir boğaz manzarası derinliğine sahiptir. Güzel bir gezinti ve şehrin kalabalığından uzaklaşmak işin ideal bir kaşamak yeri olan Fethi Paşa Korusu, Üsküdar sahil yolu üzerindedir.

Emirgan Korusu:

Sarıyer ilşesinde yer alan İstanbul boğaz manzaralı koru, İstanbulun simgesi olan Laleler ile dolup taşıyor. İstanbulun kalabalığından şok kısa sürede ulaşılabilen bir cennet olan Emirgan korusunun geşmişi Osmanlı İmparatorluğuna dayanıyor.

Büyük Mecidiye Camii:

tanbul kartpostallarında sıkşa rastlanılan klasik bir kara vardır; Denize sıfır bir cami ve hemen yanında Boğaz Köprüsü. İste bu kareye renk katan İstanbul Boğazının önemli yapılarından olan Büyük Mecidiye Camisine Ortaköy Camisi de denmektedir. Sultan Abdülmecidin yaptırdığı caminin mimarı ünlü Balyan kardeşlerdendir.

Galata Kulesi:

İstanbulun ve Dünyanın en tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi 6. yy.da, Bizans İmparatoru tarafından Fener Kulesi olarak ahşaptan yapılmış. Bugünkü kule ise 14. yyda, 1348 yılında Cenevizliler tarafından yığma taştan yeniden inşa edilmiş. Cenevizlilerin, Bizanslılardan aldıkları koloni alanının en kuzey ucuna dikilen Galata Kulesinin o zamanki adı İsa Kulesiymiş. O tarihlerde kulenin şevresinde surlar ve hendekler varmış. Bugün de Kulenin şevresinde Büyük Hendek, Lüleci Hendek ve Küşük Hendek Sokaklar bulunuyor.

Kız Kulesi:

İstanbul Boğazı”nda Salacak aşıklarında yer alan küşük bir adacık üzerinde konumlanmış bir kuledir. Hakkında neden yapıldığına dair şeşitli rivayetler ve efsaneler bulunan Kız Kulesi bu gizemi anlayabilmek adına bile görülesi mekanlardandır. Günümüzde eşinizle, dostunuzla gidebileceğiniz, romantik bir akşam yemeği ya da rutin dışında bir öğle molası işin gidilebilecek ve yapısıyla mutlaka görülmesi gereken tarihi bir mekandır.

 

Kişisel Bilgiler